Sıva Filesi

siva-filesi-ne-ise-yarar

Yapıların duvarlarına uygulanan çeşitli dekorasyon ve tamirat uygulamalarının ardından, sıvalarda çatlama ya da kabarma gibi sorunlarla sıklıkla karşılaşılır. Bu tür sorunları önleme amacıyla kullanılan yapı malzemesi olan sıva filesi sağladığı etkili sonuçlar nedeniyle son derece popülerdir. Sıva filesi esasen sıvayı duvarda tutma amacıyla kullanılır. Doğru uygulama yapılması halinde sıva filesi bir yandan sıvanın tutulmasını diğer yandan da duvarın dayanıklılığının artırılmasını sağlar. Sağladığı faydalardan dolayı sıva filesinin dekorasyon ve tamirat uygulamalarının en önemli unsurlarından biri olduğunu söylemek mümkündür. 

Sıva filesi; duvar sıvalarında çatlama, kabarma ya da ayrılma gibi sorunları önlemek ya da düzeltmek amacıyla kullanılabilir. Yapısal olarak polyester, naylon, fiberglas ya da cam elyafından üretilen bir ağa benzer. Sıva filesi sahip olduğu ağ yapısı sayesinde, uygulanan sıvanın duvara tutunmasını sağlar. Sıvanın üzerindeki gerilimi dağıtır. Ayrıca duvarın üzerinde çatlak oluşmasını önler ve duvarın dayanıklılığının artmasına katkıda bulunur. Buna ek olarak sıva filesinin kullanılmasıyla birlikte, boyama işlemini pürüzsüz bir sıva yüzeyine yapma avantajı elde edilir. 

Sıva filesinin farklı boyutlarda ve kalınlıklarda seçenekleri bulunur. Ayrıca sıva filesi genellikle rulolar halinde satılır. Farklı özelliklere sahip yapılarda gerçekleştirilen hem iç duvar sıvalarında hem de dış duvar sıvalarında sıva filesinin kullanımı tercih edilebilir.

Sıva Filesi Kullanım Alanının Genişliğiyle Dikkat Çekiyor

Geniş bir kullanım alanına sahip olan sıva filesi genellikle her tür yapının duvarlarındaki iç ve dış sıva uygulamalarında karşımıza çıkar. İç duvarların sıvaları ise sıva filesinin en çok kullanıldığı yerdir. Sıva filesinin iç duvar sıva uygulamaları sırasında kullanılması sayesinde olası çatlama ve ayrılma sorunları önlenebilir, sıvanın dayanıklılığı artırılabilir. Bunun yanı sıra daha önce belirttiğimiz üzere dış sıva uygulamaları sırasında da sıva filesi kullanımı tercih edilebilir. Dış sıva uygulaması sırasında sıva filesi kullanmak; duvarın dayanıklılığının ve kullanım ömrünün artırılmasını, aynı zamanda yapısal deformasyonlara karşı korunmasını sağlayabilir.

Sıva filesi tavan sıva uygulamaları sırasında, sıvanın üzerinde düzgün bir yüzey oluşturma amacıyla sıklıkla kullanılan bir yapı malzemesidir. Aynı zamanda beton yüzeylerde bulunan kabarmaları ve çatlakları önlemek için sıva filesi kullanılabilir. Buna ek olarak beton yüzeylerin yeniden sıvanması sürecinde sıva filesi kullanılması tercih edilebilir.

Kaplama uygulamalarından önce sıva yüzeyini pürüzsüzleştirmek için sıva filesi kullanılması fayda sağlayabilir. Sıva filesinin diğer bir özelliği, sıva tamiri uygulamalarında en çok kullanılan malzemelerden biri olmasıdır. Sıva tamiri sırasında kullanılan sıvanın duvarda tutulması, çatlakların ve ayrılmaların önlenmesi; sıva filesi kullanımı sayesinde mümkündür.

Sıva Filesi Nasıl Kullanılmalı?

Son derece işlevsel bir yapı malzemesi olan sıva filesinin uygulanması da kolaydır. Sıva filesi uygulamasının başarılı olabilmesi için en önemli konulardan biri, uygulama yapılacak yüzeyin temiz ve düzgün olmasıdır. Uygulama yapılacak yüzeyde eski sıva varsa, öncelikle bunların tamamen çıkarılması gerekir. Sıva filesi uygulanmadan önce, ilk olarak sıva yapılacak yüzeye uygun bir sıva malzemesi uygulanmalıdır. Bu aşamada sıvama bıçağı ya da mala kullanılması ve sıvanın yüzeyine hafif bir dokunuş bırakılması önemlidir.

Sıva uygulamasının ardından sıvanın üzerine sıva filesinin rulosu yerleştirilir ve sıvayı kaplayacak şekilde kesilir. Sıva filesinin düzgün yerleştirilmesine çok dikkat etmek gerekir. Bunun için sıva filesini yerleştirdikten sonra mala kullanılarak düzeltme yapılabilir. Malayı sıva filesinin üzerinden geçirmek ve sıvayla fileyi bütünleştirmek, en iyi sonuçların alınmasını sağlayabilir. 

Ardından sıva filesinin üzerine ikinci kat sıva uygulanır. İkinci kat sıva katmanı ilk katmana göre daha ince olmalı, ancak sıva filesinin üzerini tamamen kapladığından emin olunmalıdır. İkinci sıva katmanı uygulandıktan sonra tekrar düzeltme işlemi yapmak, sıva yüzeyinin düzgün ve pürüzsüz olmasını sağlayabilir. Sıva filesi uygulaması tamamlandıktan sonra sıva yüzeyi boyanabilir ya da dekoratif kaplama uygulaması yapılabilir.

Diğer tüm uygulamalar sırasında olduğu gibi sıva filesi uygulaması yapılırken de güvenlik önlemleri eksiksiz bir şekilde alınmalıdır. Uygulama sırasında ellerin korunmasını sağlayacak ekipmanlar kullanılmalı ve sıva malzemesi doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Uygulanacak olan sıva filesinin kullanım talimatlarını okumak ve bunları eksiksiz bir şekilde yerine getirmek, sıva filesi kullanımından optimum fayda almayı sağlayabilir.

Sıva Filesi, Sıva Uygulamalarının Kalitesini Artırır

Sıva uygulamalarının kalitesini ve dayanıklılığını artırma noktasında tercih edilebilecek en önemli yapı malzemesi, sıva filesidir. Sıva filesi kullanmak, sıva filesi uygulamaları söz konusu olduğunda pek çok farklı faydayı beraberinde getirir. Bunların başında ise sıva yüzeyinin pürüzsüz ve düzgün bir hale getirilmesi gelir. Sıva filesi kullanılması sayesinde sıva daha iyi bir görünüm kazanır. Boyama ya da dekoratif kaplama yapılacak yüzey de çok daha iyi bir hale getirilir.

Sıva yüzeyinin dayanıklılığını artırması, sıva filesi kullanımının sağladığı diğer bir fayda olarak bilinir. Sıva filesi, sıvanın yüzeyindeki hafif çatlakları ve boşlukları doldurur. Böylece sıva uygulamasının dayanıklılığı artırılabilir. Buna ek olarak sıva filesinin kullanıldığı durumlarda sıva yüzeyindeki sıva kalınlığı eşitlenebilir. Sıva yüzeyinin daha iyi bir görünüme sahip olması, aynı zamanda sıva uygulamasının kalitesini artıran bir unsur haline gelebilir.

Sıva filesi kullanılması aynı zamanda sıva uygulamalarının daha kısa bir süre içinde tamamlanmasını sağlar. Sıva filesi kullanıldığı takdirde sıva yüzeyini daha hızlı ve kolay bir şekilde düzeltmek mümkün olabilir. Ayrıca sıva filesi kullanıldığında sıva yüzeyine daha az malzeme uygulanması söz konusu olduğu için, sıva filesi kullanmanın malzeme tasarrufu sağladığı açıkça ifade edilebilir

Sıva Filesi Nasıl Üretilir?

Genellikle fiberglass olarak adlandırılan cam elyaf lifleri kullanılarak sıva filesi üretimi yapılabilir. Bunun için cam elyaf lifleri bazı işlemlerden geçirilir, atkı ve çözgü fiberglassları dokunur. Farklı ölçülerde ve farklı gramajlarda sıva filesi üretimi yapılabilir. Genellikle 1×50 metre ebatlarındaki sıva filelerinin kullanımı tercih edilir. Sıva filelerinin en düşük ağırlığı 40 gramdır. 500 gramı bulan sıva fileleri de bulunmakla birlikte ülkemizde çoğunlukla 75 ila 160 gram ağırlığındaki sıva fileleri kullanılır.

Sıva filesi, ısı yalıtımı ve su yalıtımı uygulamalarında aktif olarak kullanılan bir mantolama ürünüdür. Sıva donatı elemanı olarak sıklıkla kullanılan sıva filesi sayesinde duvar uygulamalarının ömrünü ve dayanıklılığını uzatma avantajı elde edilebilir.

Sıva harcının kullanıldığı tüm sektörlerde sıva filesi kullanımı tercih edilebilir. Böylece her tür yapının duvarında çatlak oluşumunu önlemek mümkündür. Sıva filesi kullanmak, yapıların duvarından içeri yabancı maddelerin girmesini de önler. Bunu sağlamanın yolu, sıvanın iç kısmına sıva filesi koymaktır. Sıva filesi kullanılmadığı durumlarda, duvarlarda kılcal ya da geniş çaplı çatlaklar oluşması riski artabilir.

Sıva filesi uygulaması yapılırken yapının en üst katından başlanır ve tüm binaya uygulama yapılır. Yalıtım sıvaları cepheye uygulanır ve donatı filesi, sıvanın kuruması beklenmeden üzerine yerleştirilir. Malayla sıvanın içine gömülen filenin yüzeye yakın olmasına dikkat etmek bu aşamada çok önemlidir. Ayrıca sıva filesi, cephelerdeki kapı ya da pencelerin kenarları gibi zayıf bölümlere ek takviye sağlama amacıyla da kullanılabilir. Duvar yapılarını güçlendirme özelliğine sahip olması nedeniyle sıva filesi modelleri, iç ve dış cephe uygulamalarında sıklıkla kullanımı tercih edilen malzemelerdir.

siva-filesi-nasil-uretilir

Ürün Kategorileri

Blog

İletişim

Open chat
Hello 👋
Can we help you?