Sıva Filesi

derz-bandi-cesitleri-nelerdir

Derz bandı, genellikle inşaat ve yapı sektöründe kullanılan bir malzeme olma özelliğine sahiptir. Tavan, duvar ya da zemin gibi yüzeylerde bulunan derzleri kapatma, düzeltme ya da güçlendirme amacıyla derz bandı kullanımı tercih edilebilir. Yapı elemanları arasındaki boşlukları ifade eden derzler pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yapı elemanlarının genleşme ve büzülme hareketleri, malzeme özellikleri ve yerçekiminin etkileri gibi faktörler, derzlerin oluşma nedenleri arasında sıralanabilir. 

Derzleri kapatmak ya da korumak için kullanılan derz bantlarının üretiminde genellikle elastik, su geçirmez ve dayanıklı malzemeler tercih edilir. Derz bandı işlevsel olarak; yapı elemanları arasındaki boşlukları ya da çatlakları kapama, su sızıntısını önleme, ses yalıtımını sağlama ve estetik bir görünüm elde etme amacıyla kullanılırlar. 

Sık kullanılan inşaat malzemelerinden biri olan derz bantlarının farklı türleri vardır. Bunlardan ilki olan vinil derz bandı, su geçirmezlik ve dayanıklılık özellikleri dolayısıyla sıklıkla kullanılır. Kauçuk derz bandı, esneklik özelliği sayesinde genleşme derzlerinde kullanılan bir derz bandı türüdür. Polietilen derz bandı, su geçirmezlik; cam elyaf takviyeli derz bandı ise dayanıklılık ve mukavemet özellikleriyle öne çıkar. Uygun maliyetiyle dikkat çeken kağıt takviyeli derz bandı, kolay uygulanabilir olması nedeniyle de avantajlı bir seçenektir.

Farklı derz bandı türleri arasından seçim yapılırken kullanılacağı ortam ve uygulama gereksinimleri göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sayede derz bandı uygulamasında optimum fayda sağlanması söz konusu olabilir.

Derz Bandı Nedir? Neden Kullanılır?

Bireylerin gerek evlerinde gerek iş yerlerinde kendini iyi hissetmesinin yolu, her tür yaşam alanının dekorasyonunun ve tasarımının, tamamlayıcı öğelerin doğru şekilde kullanılarak gerçekleştirilmesinden geçer. Bu uygulamalara örnek olarak; oturma odası tavanının asma tavan şeklinde dekore edilmesi, çocuk odasına alçıdan dekoratif objeler yerleştirilmesi ya da yatak odasına yapılan bölme duvarlarla giyinme alanları oluşturulması verilebilir. Bahsi geçen tüm uygulamaların temel amacı, evleri daha işlevsel ve yaşanabilir hale getirecek özel tasarımlardan faydalanmaktır.

Bu tür durumların olmazsa olmazı ise çeşitli özel ekipmanların kullanılmasıdır. Bu süreçte yardımcı ekipmanlar olarak öne çıkanlar ise alçı için gerekli malzemeler, çeşitli ışıklandırmalar ve duvar bölmeleri için sabitleme ekipmanlarıdır. Doğru uygulamaların alanında uzman ve deneyimli ustalar tarafından gerçekleştirilmesi, ne yazık ki her zaman kusursuz uygulamalara erişmek anlamına gelmez. Dekorasyon uygulamaları sırasında çeşitli aksaklıklarla karşı karşıya kalınması sık görülen bir durumdur. Bu tür sorunları ortadan kaldırmak veya minimize etmek amacıyla derz bandı kullanımına sıklıkla rastlanır.

Alçı, asma tavan, giydirme duvar gibi sistemlerde derzlerin ortaya çıkması olası çatlamaları önleme ve ortaya çıkan yapı yüzeyinin tek parça görünmesini sağlama amacıyla kullanılan malzeme, derz bandı olarak adlandırılır. Derz bandı kendinden yapışkanlı ve içeriğinde elyaf bulunan bir bant çeşididir. 

Alçı levhaların birleşme noktalarında ortaya çıkabilecek çatlakları önlemek ve iç mekanlardaki alçı levha sistemlerinde derz olarak kullanılmak üzere derz bandı tasarlanmıştır. Derz bantlarının farklı en, uzunluk ve ağırlık ölçülerine sahip olarak üretilmesi mümkündür. Böylece ihtiyaç duyulan her bölgede ve alanda konforlu bir kullanım imkanı elde edilebilir.

Derz Bandı Kullanılırken Nelere Dikkat Etmeli?

Derz bandı ya da derz arası bantların uygun alanlarda doğru bir şekilde kullanılması halinde optimum fayda sağlamak mümkündür. Etkili bir derz arası bant uygulaması yapılabilmesi için öncelikle uygulama alanı kir, yağ, toz ve benzeri kalıntılardan temizlenmelidir. Uygulama alanı iyice temizlenmeden derz bandı uygulanırsa, istenilen faydanın sağlanabilmesi söz konusu değildir. 

Derz arası bant uygulaması sırasında dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta, alçı levhanın derz bölgesinin ortalanması ve derz dolgu öncesinde yapışkanlı tarafın yapıştırılmasıdır. Derz arası bant alçı levhanın derz bölgesine ortalanarak yerleştirildikten sonra, iyi bir sonuç almak için baskı uygulanarak yapıştırılmalıdır.

Derz arası bant yapıştırılırken göz önünde bulundurulması gereken unsurlardan bir diğeri, yapışma noktalarının üst üste gelmemesidir. Böylece daha doğru bir kullanım söz konusu olur ve daha pürüzsüz bir yüzey elde edilebilir. Derz bandının kullanılmasından sonra kalan kısmın ısı kaynağından uzak, korunaklı, ıslak yüzey ve alan bulunmayan bir yerde saklanması çok önemlidir. Böylece derz bandının özelliğini koruyarak uzun süre boyunca saklanması ve ihtiyaç durumunda kullanıma hazır olması sağlanabilir.

Hazır levhalardan oluşan alçı sistemlerinin dekorasyon için kullanıldığı durumlarda, derz arası bant için bırakılan 2 mm’lik kot farkının hesaba katılması unutulmamalıdır. Bu sayede derz bandını yapıştırmak için daha pürüzsüz bir yüzey elde etmek mümkün olur. Ayrıca derz bandının kullanımından optimum fayda sağlanabilir. Derz bandı uygulanmadan önce ya da uygulandıktan sonra macun sürülebilir.

Alçı Derz Bandı Kullanım Alanları Nelerdir?

Derz bandı fileli yapıda bir malzeme olup alçıpan asma tavan ve duvar bölmelerinde yer alan boşlukları doldurmak için kullanılabilir. Bu sayede yüzey üzerinde yer alan çatlakları ve boşlukları kapatmak, sistemin eksiksiz bir bütün olarak çalışmasını sağlamak mümkündür. 

Delikli yani fileli yapıda olan alçıpan derz bandı, alçıpanın kenarlarında bulunan boşluklara çekme yoluyla kullanılır. Derz bandı yapıştırıldıktan sonra üzeri alçıyla kapatılır ve boyanır. Delikli bir yapısı olduğu için üzerine alçı uygulanabilir. 

Alçıpan levhalarının birleşim noktaları, alçı derz bandının en çok kullanıldığı alanlar olarak öne çıkar. Alçı derz bandının birleşim noktalarında kullanılması, gerilmenin neden olabileceği çatlamaları engeller. Ayrıca tamir işlerinde alçı derz bandı kullanılması söz konusu olabilir.

Kısmen zarar görmüş alçı levhaların üzerine derz bandı çekilip daha sonra saten alçının üzerine uygulanması ve boyama işleminin yapılmasıyla tamirat işleminin tamamlanması mümkündür. Derz bandı son derece pratik ve kolay bir işlemle uygulanabilir. Böylece tamirat işlemlerinin çok daha kolay ve konforlu bir şekilde tamamlanması avantajı sağlanabilir.

Alçı Derz Bandı Kullanmanın Faydaları 

Alçıpan derz bandı, derzlerin arasında oluşan boşlukları en iyi şekilde kapatır ve etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olur. Diğer yandan, alçıpan derz bandının kullanımı sadece çatlamadan sonra ortaya çıkan deformasyonun kapatılması noktasında gündeme gelmez. Buna ek olarak diğer yüzey bozulmalarını önlemek için de alçıpan derz bandı kullanımı tercih edilebilir.

Geniş kullanım alanı göz önünde bulundurularak alçıpan derz bandının, iç dekorasyon sistemlerinin uygulanabileceği her tür alanda kullanımının mümkün olduğu söylenebilir. Dekorasyon oluşturulurken kullanılan sıva, alçı ve benzer diğer kimyasal maddelere karşı direnç gösteren alçıpan derz bandı, kendiliğinde yapışkanlıdır. Bu nedenle, uygulama sırasında ekstra bir yapışkan kullanılmasına ihtiyaç duyulmaz. Bu durum, aynı zamanda uygulama sırasında zaman kazandıran bir unsur olarak öne çıkar. 

Su geçirmez derz bandının, duvar ve asma tavan sistemlerinin yapımında, aynı zamanda alçı levha derzlerinde kullanılması mümkündür. Alçı levhanın ek yerlerinde çatlakları önler, yüzeyin yekpare çalışmasına yardımcı olur. Su geçirmez derz bantları aynı zamanda derzler arasındaki boşluklar konusunda benzersiz çözümler sağlar. Alçıpan ya da alçı levha uygulamalarında, ilerleyen dönemlerde levhaların birleşim yerlerinde ortaya çıkması olası çatlaklar ve diğer yüzeysel bozulmalar, su geçirmez derz bantlarının kullanılması yoluyla önlenebilir.

alci-derz-bandi-kullanmanin-faydalari

Ürün Kategorileri

Blog

İletişim

Open chat
Hello 👋
Can we help you?