Sıva Filesi

fileli-kose-fiyatlari

İnşaatlarda sıklıkla kullanılan ve başarılı uygulamalara imza atılmasına yardımcı olan malzemeler arasında fileli köşe ilk sıralarda gelir. Fileli köşe modellerinin kullanıldığı uygulamalardan optimum fayda sağlamak için ilk yapılması gereken, kaliteli ve kullanım alanının özelliklerine uygun malzemeyi seçmektir. Diğer bir önemli konu ise doğru seçilen fileli köşenin, kaliteli bir işçilikle uygulanmasıdır. Bu sayede, uygulamadan beklenen faydayı sağlamak mümkün olabilir. Fileli köşe modellerinin çeşitli türleri olduğu gibi fiyatları da farklılık gösterebilir. Fileli köşe fiyatları belirlenirken markadan kaliteye kadar pek çok farklı unsur belirleyici olabilir. Önemli olan yalnızca ucuz olduğu için bir ürünü tercih etmekten kaçınmaktır. Ucuz fiyatı dolayısıyla tercih edilen bir fileli köşe, uygulamanın başarısını sağlayacak kaliteye sahip olmayabilir. Bu durumda hem uygulamadan fayda sağlanamaması hem de zaman ve maliyet kaybı gibi istenmeyen sorunlar yaşanabilir.

Dış cephe mantolama sistemlerinde en sık kullanılan yardımcı elemanlardan biri fileli köşedir. Köşelerde destekleyici özelliğe sahip olan fileli köşe, aynı zamanda köşe filesi olarak da bilinir. Mantolama uygulamalarında kapı, pencere ve pencere köşelerinde kullanımına sıklıkla rastlanır. Geri dönüşüm ya da orijinal PVC ham maddeden elde edilen plastik profil üzerine dilimlenen sıva filesinin, başta sıcak olmak üzere çeşitli yöntemlerle yapıştırılması sonucu köşe filesi yani fileli köşe elde edilebilmektedir.

Her tür yapının köşe kısımları, çatlama söz konusu olduğunda yüksek risk grubunda yer alırlar. Ayrıca rüzgar ve diğer mekanik zorlanmalara maruziyetleri de fazladır. Bu tür istenmeyen durumlara karşı koruma sağlamak için yapılan dış cephe mantolama uygulamalarının başarısı, fileli köşe kullanımına bağlıdır. Köşe profilleri, alüminyum köşebent ve PVC fileli köşebent olarak ikiye ayrılır. Son derece geniş bir kullanım alanı bulunan fileli profiller, buna bağlı olarak piyasada en çok tercih edilen yardımcı malzemeler arasında yer alır. 

Fileli köşe profillerinin kullanılması aynı zamanda uygulama sırasında hata yapılması riskini de minimize eder. Köşebentlerde, köşe profilinin filesi ve yapılan sıvanın filesi kusursuz bir şekilde üst üste binince tam bir bütünlük sağlanması söz konusu olur. 

Fileli köşebent, korozyona ve alkali ortama dayanıklılık konusunda yüksek standartlara sahip bir malzemedir. Buna bağlı olarak kullanıldığı uygulamaların başarısını artırır. PVC fileli açılı köşe profilin, yapılarda 0 ila 180 derece açılarla, iç ya da dış köşelerde ısı yalıtım levhaları yapıştırıldıktan ve dübellendikten sonra uygulanması gerekir. Düzgün, sağlam ve keskin hatlar elde edebilmek için ilk yapılması gereken ilk kat sıvanın üzerine çelik malayla tutturmak, ikinci kat sıvayı yaparak uygulamayı bitirmektir. Fileli olarak üretilmeleri dolayısıyla ilk ve ikinci kat sıvalar arasında bütünlük sağlanmasına yardımcı olan malzemelerdir. 

Fileli Köşe Kullanım Alanları Neler?

Fileli köşe modelleri, yapılardaki pencere ve kapı gibi köşelerin dayanıklılığını artırıp dikliğini sağlama amacıyla kullanılan PVC esaslı köşe profilleri olarak tanımlanabilir. Yüksek alkali dayanım özelliğiyle öne çıkan bir fileyle özel delikli PVC köşe profilinin birleşmesi sonucu elde edilir. Fileli köşenin temel kullanım amacı, duvar köşelerinde düzgün bir bitiş sağlamak ve olası çatlama riskini azaltmaktır.

Her tür yapının köşelerinin, pencerelerin ve kapı kenarlarının olası bir mekanik hasara karşı korunması, aynı zamanda sıva katında düzgünlük sağlanması konusunda fileli köşe kullanımının çok büyük rolü vardır. Fileli delikli köşe profilleri, iç cephelerdeki duvarlarda dış köşelerin her iki tarafından olmak kaydıyla kullanılır. Fileli delikli köşe profilleri, alçı ve sıva gibi yapıştırıcıların kullanılması sayesinde sağlam bir tutuş sağlayan malzemelerdir. Filelik delikli köşe profillerinin kullanılması sayesinde, dış köşelere karşı dayanıklılık kazandırıldığı gibi düzgün ve estetik bir görünüme kavuşma avantajı da elde edilebilir. 

Mantolama uygulamalarına konu olan yapılarda; yapıların kenarları ve köşeleriyle pencereler ve kapı kenarları mekanik zorlanmanın ve çatlama riskinin en fazla olduğu bölgeler olarak bilinir. Bahsi geçen alanlarda düzgün ve darbelere karşı dayanıklı köşeler elde edilebilmesi için mantolama köşe filesinden faydalanılır.

Bu uygulama sırasında öncelikle, yüzeye ince bir kat sıva çekilmesi gerekir. Ardından ilk kat sıva harcının içine mantolama köşe filesi yerleştirilir. Bir sonraki adımda ise donatı filesi yerleştirilmelidir. Fileli köşe profilini kullanmak aynı zamanda, işçilik maliyetinin ve harcanan zamanın azaltılmasını sağlayan önemli unsurlardan biridir.

Fileli köşe modelleri, ısı yalıtım sistemlerinde, binaların köşelerinde ve pencerelerde kullanıma uygundur. Fileli köşebent, PVC profillerin üzerine cam tülünden imal edilen sıva filelerinin çeşitli yöntemlerle yapıştırılması yoluyla elde edilir. Dış cephe manto uygulamaları kapsamında fileli köşebent, daha sonra ısı yalıtım sıvası uygulanabilir. Isı yalıtım sıvası uygulaması, yapının dış cephesinin en üst bitiş noktasından başlanıp aşağı doğru gerçekleştirilmelidir. 

Uygulama sırasında göz önünde bulundurulması gereken en önemli unsurlardan biri, donatı filesinin ısı yalıtım levhasına gömülmemesi konusunda dikkatli olmaktır. İkinci kat sıvanın kurumasından sonra mala kullanılarak mineral sıva olarak da adlandırılan çimento esaslı dekoratif sıva uygulamasına başlanır. Tüm bu işlem adımlarının tamamlanmasının ardından, silikonlu dış cephe astarı uygulanarak dış cephe boyama işlemiyle süreç bitirilir. 

Mantolama uygulamaları, her tür yapının ısı kaybını önlemeye yardımcı olur. Yapının dış yüzeyine mantolama işlemi uygulanacağı durumda mutlaka uzman ve deneyimli profesyonellerle çalışılmalıdır. Mantolama uygulamalarının yüksek performans sağlaması, kaliteli bir işçilik olmadan mümkün değildir. 

Mantolama uygulamasının başarılı olması için dikkat edilmesi gereken diğer bir konu, uygulamaya başlamadan önce, dış cephe yalıtım çalışmasına zarar vermesi ve yalıtımı olumsuz yönde etkilemesi olası risklerin ortadan kaldırılmasıdır. Zaman içerisinde dökülmeye başlayan boyalar, çanak anten, vida ve benzeri unsurlar kusursuz bir mantolama çalışmasını engelleyen unsurlar arasında ilk sıralarda gelir. 

Fileli Köşe Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fileli köşe, PVC profillerin üzerine cam tülünden yapılan sıva filelerinin yapıştırılmasıyla elde edilir. Isı yalıtım sistemlerinde, pencerelerde ve binaların köşelerinde sıklıkla kullanılan bir yardımcı elemandır. Geniş kullanım alanına sahip olan fileli köşenin en çok kullanıldığı yerler olan binaların kenarları, köşeleri, pencere ve kapı kenarları çatlama riskinin de mekanik zorlanmanın da çok yüksek olduğu bölgeler olarak öne çıkar. Bahsi geçen alanlarda olası darbelere karşı dayanıklı ve düzgün köşeler elde edebilmek için mantolama uygulamaları sırasında fileli köşe kullanımına ihtiyaç duyulur.

Mantolama uygulamasının yapıldığı her tür yapıda, ısı kaybı yaşanmasını önlemek mümkündür. Ancak mantolama uygulamasının başarılı olması için alanında uzman ve deneyimli profesyonellerle çalışılmalıdır. Ayrıca mantolama işlemi belirli kriterler göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmelidir. 

Mantolama uygulamasına başlanmadan önce, uygulama yapılacak alanın yalıtım çalışmalarına zarar verebilecek unsurlar ortadan kaldırılmalıdır. Eğer binanın dökülmeye yüz tutan boyaları, vidalar, çanak antenler ve yalıtım çalışmalarını olumsuz yönde etkileyebilecek unsurlar ortadan kaldırılmadan mantolama uygulama başlanırsa, uygulamadan hedeflenen sonuçların alınamaması riski doğabilir.

Bunun için unutulmaması gereken, önce binanın mantolama uygulaması için hazır hale getirilmesidir. Ancak, mantolama uygulaması sırasında izlenecek işlem adımlarının her yapı özelinde farklılık gösterebileceği gerçeği göz ardı edilmemelidir. İhtiyaçların yapı özelinde belirlenmesi, mantolama uygulamalarının başarısını artıran unsurlar arasında ilk sıralarda gelir. Proje özelinde ilk olarak subasman profillerinin uygulanması, daha sonra çimento bazlı yapıştırıcılar yardımıyla ısı yalıtım levhalarının yüzeye yapıştırılması gerekir. Dübelleme yoluyla sabitleme ise işlemin son adımıdır. Kenar ve köşe profilleri yerleştirilip file sıva uygulandıktan sonra ise dekoratif sıva uygulamasına ve dış cephenin boyanmasına başlanabilir.

fileli-kose-kullanirken-dikkat-edilmesi-gerekenler

Ürün Kategorileri

Blog

İletişim

Open chat
Hello 👋
Can we help you?