Sıva Filesi

Köşe Filesi

Tek bir sonuç gösteriliyor

Özel bir kullanım alanına sahip olan köşe filesi sıva filesi ve özel delikleri bulunan PVC köşe profilini bir araya getirir. Cam ipliğinden dokunmuş takviye fileleri olan sıva fileleri sıva ve macun çatlaklarının önlenmesinde kritik rol oynar. Özel bir kaplamayla dış hava koşullarına ve sıvaların içerisindeki alkaliye dayanıklı hale getirilmektedir. Kaplama kalınlığı arttıkça malzemenin dış etkenlere ve alkaliye karşı dayanımının arttığı bilinmektedir. Malzemenin esnekliğinin her iki yönde %4’ten daha fazla olmamasına özen gösterilmelidir.

İç ve dış cephelerin yalıtım ve mantolama uygulamalarında, mevcut çatlaklar üzerinde gerçekleştirilecek tamir sıvalarında, yapılardaki taşıyıcı elemanların birleşim yerlerinde mevcut gerilmelerin neden olabileceği çatlakların önlenmesinde, çimento bağlayıcılı, plastik katkılı elastik su yalıtım malzemelerinin uygulanmasında, cam ve mermer mozaiklerin arkasında destek amaçlı takviyelerde kullanılabilmektedir.

Alçı ve gaz beton blokları üzerinde gerçekleştirilen sıva uygulamalarında, prefabrik yapı elemanlarının eklerinde (min. 25 ila 30 cm eninde olmak üzere), farklı malzemelerin birleşim yerlerinde (min. 25 ila 30 cm eninde olmak üzere), epoksi zemin kaplamalarının takviyesinde, çimento, alçı ve akrilik esaslı macun sıvaların takviyesinde kullanımı gündeme gelmektedir.

Köşe Filesi Nedir?

Köşe filesi dış cephe mantolama sistemlerinde köşelerde destekleyici olarak kullanılan bir yardımcı elemandır. Aynı zamanda fileli köşe profili olarak da adlandırılan köşe filesi mantolama sistemlerinde kapı, pencere ve bina köşelerinde kullanıma uygun bir yapıya sahiptir. Geri dönüşüm ya da orijinal PVC hammaddeden plastik profil üzerine dilimlenmiş sıva filesinin sıcak ya da farklı yöntemler kullanılarak yapıştırılması yoluyla elde edilmektedir.

Köşeler çatlama riski en yüksek aynı zamanda rüzgar ve diğer mekanik zorlamalara fazlasıyla maruz kalan bölgeler olduğundan dış cephe mantolama uygulamalarında köşe profili kullanılmaktadır. Köşe profilleri PVC fileli köşebent ve alüminyum köşebent olarak ikiye ayrılmaktadır. Piyasada kullanım sıklığı daha fazla olan fileli profiller sayesinde yanlış uygulama riski azaltılabilmektedir. Bu tür köşebentlerde köşe profilinin filesiyle yapılan sıvanın filesi üst üste bindiğinden tam bir bütünlük sağlanması imkanı elde edilebilmektedir.

Fileli köşebent hem alkali ortama hem korozyona dayanıklılık konusunda gerekli kriterleri karşılamaktadır. PVC fileli açılı köşe profil yapılarda 0 ila 180 derece açılarda, iç ya da dış köşelerde, ısı yalıtım levhaları yapıştırılıp dübellendikten sonra uygulanmaktadır. Düzgün, sağlam ve keskin hatların sağlanması amacıyla ilk kat sıva üstüne çelik mala ile tutturulmakta, ikinci kat sıva yapılarak bitirilmektedir.

Fileli olarak üretilmiş olmaları nedeniyle ilk ve ikinci kat sıvalar arasında güçlü bir aderans oluşturmakta bunun sonucunda sıva ile bütünlük sağlamaktadırlar. 

Fileli Köşe Ne İşe Yarar?

Fileli köşe kapı ve pencere gibi köşelerin darbe dayanımının artırılması ve dikliğinin sağlanması amacıyla kullanılan PVC esaslı köşe profili olarak tanımlanabilmektedir. Yüksek alkali dayanımına sahip file ve özel delikli PVC köşe profilinin birleşiminden oluşan fileli köşe sayesinde duvar köşelerinde düzgün bir bitiş elde etmek ve olası çatlamaları minimize etmek mümkündür.

Fileli köşe; bina köşelerinin, pencerelerin, kapı kenarlarının olası mekanik hasarlara karşı korunması ve sıva katında düzgünlük sağlanması amacıyla kullanılabilir. 

İç cephe duvarlarında, dış köşelerin her iki tarafından olmak üzere kullanılan fileli delikli köşe profilleri, sahip oldukları file bağlantılar sayesinde alçı, sıva gibi yapıştırıcılar kullanıldığında son derece sağlam bir tutuş sağlamaktadır. Bu sayede yalnızca dış köşelere karşı dayanıklılık kazandırılmakla kalınmamakta aynı zamanda düzgün ve estetik bir görünüme erişme imkanı elde edilebilmektedir.

Mantolama Köşe Filesi Nasıl Kullanılır?

Mantolama sistem uygulamalarında bina kenarları ile köşeleri, pencerelerle kapı kenarları mekanik zorlamaların en fazla olduğu ve çatlama riski yüksek bölgeler olarak kabul edilmektedir. Bu tür alanlarda düzgün ve darbelere karşı dayanıklı köşeler elde edilmesi için mantolama köşe filesi kullanılmaktadır.

Mantolama köşe filesi ince bir kat sıva çekildikten sonra ilk kat sıva harcı içine yerleştirilmektedir. Daha sonra üzerine donatı filesi uygulanmaktadır. Fileli köşe profilleri kullanıldığında işçilik maliyetinin ve harcanan zamanın minimize edilmesi mümkün olmaktadır. Ayrıca çeşitli nedenlere bağlı olarak montaj sırasında ortaya çıkabilecek yanlış uygulama riski de minimize edilebilmektedir.

Fileli Köşebent Nerelerde Kullanılır?

Fileli köşebent ısı yalıtım sistemlerinde, pencerelerde ve diğer bina köşelerinde kullanılabilmektedir. PVC profillerin üzerine cam tülünden yapılmış sıva filelerinin çeşitli yöntemlerle yapıştırılması yoluyla fileli köşebent elde etmek mümkündür.

Dış cephe mantolama uygulamaları kapsamında fileli köşebent uygulandıktan sonra ısı yalıtım sıvası uygulamasına geçilmektedir. Isı yalıtım sıvası, yapının dış cephesinin en üst bitiş noktasından aşağı doğru yapılmaktadır. File sıva uygulamasında sıvanın kurumasından önce üzerine donatı filesi olarak adlandırılan alkali dayanımlı ısı yalıtım filesi yukarıdan aşağıya doğru uygulanmaktadır.

Uygulama sırasında donatı filesinin ısı yalıtım levhasına gömülmemesine özen gösterilmelidir. İkinci kat sıvanın kurumasından sonra mala ile mineral sıva olarak adlandırılan çimento esaslı dekoratif sıvı uygulamasına geçilmektedir. Tüm bu işlemlerin ardından silikonlu dış cephe astarı uygulanmakta ve son olarak dış cephe boyama işlemi yapılmaktadır.

Fileli Köşe Profili Nasıl Kullanılır?

Yapılacak mantolama uygulamaları yapıların ısı kayıplarını önleme noktasında son derece önemli bir unsurdur. Binanın dış yüzeyine yapılacak olan mantolama işlemi alanında uzman ve deneyimli profesyonel ekipler tarafından belirli adımlara uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Mantolama uygulamasından hedeflenen verimin elde edilebilmesi için gerekli işlem adımlarının uzmanlıkla uygulanması çok önemlidir.

Mantolama uygulamalarına başlanmadan önce dış cephede yapılacak yalıtım çalışmalarına zarar vermesi ya da yalıtımı olumsuz yönde etkilemesi olası unsurlar ortadan kaldırılmalıdır. Zaman içerisinde dökülmeye yüz tutan boyalar, çanak anten, vida ve benzer unsurlar kusursuz bir mantolama çalışması yapılması için önemli olumsuzluklar haline gelebilir.

Yapı mantolama işlemi için hazır hale getirildikten sonra mantolama uygulamasının aşamaları yapı özelinde değişiklik gösterebilir. Bu aşamada öncelik bina ihtiyaçlarının belirlenmesidir. Belirlenen proje çerçevesinde ilk olarak subasman profilleri uygulanmakta, ardından ısı yalıtım levhaları çimento bazlı yapıştırıcılar kullanılarak yüzeye yapıştırılmakta ve dübelleme işlemi ile sabitlenmektedir. 

Kenar ve köşe profilleri ardından file sıva uygulanmakta, dekoratif sıva uygulaması ve ardından dış cephe boyama yapılmaktadır. Yapının ihtiyaç duyduğu alana göre mantolama uygulama aşamaları sırasıyla ve doğru malzemeler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Mantolama uygulamalarının son aşaması olan dış cephe uygulaması olup binaya estetik bir görünüm kazandırmaktadır.

Fileli Köşebent Fiyatları

Fileli köşebent fiyatları satın alınacak ürün özelinde çeşitli unsurlara göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle ihtiyaç duyulan fileli köşebent özellikleri ve miktarı belirlenmeli, bundan sonra fileli köşebent fiyatları hakkında bilgi edinilmelidir.

Fileli Köşe İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

İnşaat sektörünün en çok tercih edilen malzemelerinden biri olan fileli köşe duvar köşelerini koruma amacıyla özel olarak tasarlanır. PVC, alüminyum, çelik, plastik kaplı metal ve çeşitli malzemelerden fileli köşe üretimi yapılabilir. Üretici ve kullanılacak proje özelinde farklı materyallerden üretilen fileli köşeler ile karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle kullanım alanının özelliklerine ve ihtiyaçlarına uygun fileli köşe modellerini seçmeye özen gösterilmelidir.

Fileli köşe; iç ve dış cephelerin yalıtım ve mantolama uygulamalarında, yapılarda bulunan taşıyıcı elemanların birleşim yerlerinde mevcut gerilmelerden kaynaklanabilecek çatlakları önlemede, mevcut çatlaklar üzerinde uygulanacak tamir sıvalarında, çimento bağlayıcılı, plastik katkılı elastik su izolasyon malzemelerinin uygulanmasında, cam ve mermer mozaiklerin arkasında destek amaçlı takviyelerde sıklıkla kullanılan malzemeler arasında ilk sırada gelmektedir.

Fileli köşe uygulamalarında öncelikle duvarın temiz ve düzgün olduğundan emin olunmalıdır. Yüzeyde çatlak, pürüz ya da boşluk varsa gerekli tamir işlemleri yapılmalıdır. Duvar yüzeyi pürüzsüz olursa, fileli köşe en iyi şekilde uygulanabilir. Uygulama yapılacak köşe belirlenerek, fileli köşenin arkasına etkili ve kaliteli bir yapıştırıcı sürülür. Yapıştırıcı ürünün tam kenarına uygulanır. Yapıştırıcı sürülen taraf duvarın köşesine yerleştirilir. Ürün yerleştirildikten sonra hafifçe bastırılır. Ürün yerleştirilince vida ya da çivilerle sabitlenir.

Fileli köşe, pencere ve kapı gibi köşelerin darbe dayanımını artırmak ve dikliği sağlamak amacıyla kullanılır. Duvar köşelerinde düzgün bir bitiş elde etmeye ve olası çatlamaları minimize etmeye yardımcı olur. Bina köşeleri, pencereler ve kapı kenarlarını olası mekanik hasarlara karşı korumak ve sıva katında düzgünlük sağlamak için fileli köşe kullanımı tercih edilebilir.

Fileli köşeyle çalışırken öncelikle iş güvenliği sağlanmalıdır. Fileli köşe uygulanmadan önce duvar yüzeyi temizlenmeli ve pürüzsüzleştirilmelidir. Ürün, duvar yüksekliği ile uyumlu ölçülerde olmalıdır. Ayrıca uygulama yeri belirlenip işaretlenmelidir. Kaliteli malzemeler kullanılmasına ve uygulamanın uzmanlar tarafından yapılmasına özen gösterilmelidir. Ürün uygulaması sırasında üretici talimatlarına eksiksiz bir şekilde uyulmalıdır.

Open chat
Hello 👋
Can we help you?