Sıva Filesi

İzolasyon filesi 2.5 x 2.5 gözenek ağırlığına sahip olan ve yüksek alkali dayanımıyla öne çıkan malzemelerdir. Fiber cam elyafın iplik haline getirilmesi, dokuma ve tutkal reçineyle renklendirilmesi yoluyla izolasyon filesi elde edilebilir. Yüksek alkaliye sahip çimento esaslı sobalara ve alkaliye dayanıklılık söz konusu olduğunda izolasyon filesi kullanımından optimum fayda sağlanması için yüksek mukavemete sahip saf cam elyaftan üretilen izolasyon filesi türleri tercih edilmelidir. 

İzolasyon filesi; sürme tip su yalıtım uygulamalarında, epoksi, mermer, cam mozaik, sıva ve benzeri kaplama uygulamalarında sıklıkla kullanılır. İzolasyon filesi türleri yüksek alkali dayanımına sahip olarak üretilir. Esnek bir yapıya sahip olduklarından uygulanmaları da kolaydır. Bu aynı zamanda, zaman içerisinde form kaybı gibi istenmeyen durumlar yaşanmasını önler. İzolasyon filesi doğru tekniklerle ve kaliteli işçilikle uygulandığı takdirde uygulama yüzeyinde çatlak ya da gerilme gibi deformasyonlar ortaya çıkmaz.

İzolasyon filesi uygulamaları sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında, güvenlik önlemlerinin eksiksiz bir şekilde alınmasıdır. Bu kapsamda başlık, gözlük, maske ve eldiven gibi kişisel koruyucu ekipmanlardan faydalanmak gerekir. İzolasyon filesi elektrik hatlarında yapılan çalışmalarda kullanıldığında, elektrik mutlaka kesilmeli ve gerilim olmamalıdır. İzolasyon filesi kaliteli işçilik ve doğru teknikler kullanılarak uygulandığında optimum fayda sağlanması mümkündür. Dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de kullanım alanının özelliklerine ve ihtiyaçlarına uygun, kaliteli izolasyon filesi türleri seçilmesidir. 

İzolasyon filesi işlevsellik, kalite ve güvenlik gibi çeşitli etkenlerin göz önünde bulundurulmasıyla seçilmelidir. Uygulamalarda kullanılacak izolasyon filesi neme, UV ışınlarına ve diğer dış etkilere karşı dayanıklı malzemelerden üretilmiş olmalıdır. Ayrıca satın alınacak izolasyon filesinin taşıma kapasitesine, elektriksel yalıtım yeteneğine, sahip olduğu sertifikalara, bağlantı noktalarına ve hangi standartlara uygun olduğuna özen gösterilmelidir. Bu aşamada güvenilir markaların kaliteli ve kullanım kolaylığı sunan ürünlerini tercih etmek fayda sağlayabilir.

İzolasyon filelerinin üzerinde biriken kiri ve tozu, hafif bir fırçayla ya da süpürgeyle temizlemek mümkündür. Lekenin ve kirin yoğun olması halinde hafif sabunlu su ve temiz bir bez kullanılarak nazik bir şekilde temizlenmesi gerekebilir. Ardından temiz suyla durularak sabunlu su kalıntıları giderilmelidir. Diğer yandan nasıl bir temizlik yöntemi kullanılacağı, kullanılan izolasyon filesinin türüne ve özelliklerine göre belirlenmelidir. Bu sayede etkili sonuçlar alınması mümkün olabilir.

İzolasyon Filesi İle Kullanım Alanına Özel Çözümlere Ulaşabilirsiniz

İzolasyon filesi ya da sıva filesi, inşaat ve yapı sektöründe en çok kullanılan malzemelerin başında gelir. Sıva işlemlerinde tavan ve duvar gibi yüzeyleri düzgün ve pürüzsüz bir yapıya kavuşturmak için sıva filesi kullanımı tercih edilebilir. Buna bağlı olarak sıva filesi türlerinin yapı projelerinin tamamlanması noktasında kritik bir rol üstlendiğini söylemek mümkün olabilir. 

Sıva filesi kullanımındaki temel amaç, sıvanın uygulanmasından sonra uygulama yüzeyinin düzgün hale getirilmesi ve pürüzsüzlüğün sağlanmasıdır. Zaman içinde duvar ve tavan gibi yüzeylerde oluşabilen çatlak, çıkıntı, pürüz ve düzensizlikler sıva filesinin kullanılmasıyla düzeltilebilir. Böylece daha sonra yapılacak boya, kaplama ve dekorasyon işlemlerinin verimliliğini artırarak ideal bir zemin oluşturma imkanı elde edilebilir.

Ağ şeklindeki sıva filesinin ince ve sıkı dokunmuş bir yapısı vardır. Bu özelliğiyle, sıva malzemesini düzgün bir şekilde yaymak için kullanılabilecek ideal bir araç olarak değerlendirilir. Ağ şeklindeki yapısı sayesinde sıva malzemesinin yüzeye tutunmasını sağlar. Ayrıca yüzeydeki pürüzlerin ve boşlukların doldurulmasına katkıda bulunur.

İzolasyon Filesi Kullanmak Neden Avantajlı?

Kaliteli izolasyon ve sıva filelerinin doğru tekniklerle uygulanması, pek çok farklı avantaj sağlar. Bunlardan ilki düzensiz yüzeylerin düzleştirilmesi ve estetik açıdan hoş bir görünüm sağlanmasıdır. İç ve dış mekanlarda pürüzsüz bir yüzey sağlamak, daha iyi bir görsel etki oluşmasına yardımcı olur. Ayrıca düzgün yüzeylere boya ve diğer kaplamaların çok daha kolay ve homojen bir şekilde yapılması mümkün olur.

Sıva filesi kullanıldığında, uygulama yapılan yüzeyin dayanıklılığı artar. Pürüzler giderilince yüzeyin daha dayanıklı ve sağlam olması mümkün olabilir. Sonuç itibarıyla duvarın ya da tavanın uzun vadede bakım ihtiyacı azalır.

Sıva filesinin kullanıldığı uygulamalarda sıva malzemesinin daha verimli kullanılması söz konusu olabilir. Sıva filesinin yer aldığı uygulamalarda, sıva yüzeye düzgün bir şekilde yayılır. Bu sayede gereksiz malzeme kullanımı önlenir, tasarruf edilir ve maliyetler düşürülür.

İzolasyon filesi çoğunlukla ısı yalıtımında mantolama ürünü olarak karşımıza çıkan malzemeler arasında yer alır. Sıva filesi sıva donatı elemanı olarak kullanılır. Su izolasyonu uygulamaları kapsamında ise sürme izolasyon filesi olarak kullanılması mümkündür. Bu bilgiler ışığında sıva filesinin geniş bir kullanım alanı olduğu ifade edilebilir.

Sıva filesi atkı ve çözgü cam elyaf iplerinin dokunmasıyla elde edilir. Ülkemizde sıva filesi çoğunlukla 50 cm boya ve 1 metre ene sahip olacak şekilde üretilir. Ayrıca sıva filesinin 40 gram ila 500 grama kadar farklı ağırlıklarda ve gözenek ağırlıklarında türleri vardır. Göz önünde bulundurulması gereken diğer bir konu ise sıva filesi modellerinin kalitesiyle rengi arasında bir bağlantı olmadığıdır. Alçı sıva uygulamalarında genellikle beyaz ya da turuncu file çeşitlerinden faydalanılır.

Sıva filesi; sıva işlemlerinde duvar ve tavan gibi yüzeyleri düzleştirmek, pürüzleri gidermek ve sıva malzemesini yaymak için kullanılır. Sıva filesi kullanılmadan önce ilk adım uygulama yüzeyinin temizlenmesi olmalıdır. Tozun, kirin ya da diğer parçaların giderilmesi amacıyla süpürge veya temiz bir bez parçası kullanılması tercih edilebilir.

Sıvayı uygulama alanına düzgün bir şekilde yaymak için mala gibi çeşitli malzemeler kullanılabilir. Sıva malzemesi mala üzerine alındıktan sonra fazla malzeme hafifçe sıyrılır ve ardından sıvanın yüzeye uygulanmasına başlanır. Sıva malzemesini yüzeye eşit bir şekilde yaymak için malanın yüzeye 45 derecelik açıyla yerleştirilmesi gerekir. Daha sonra yukarıdan aşağıya ya da yatay olarak hareket ettirilerek sıva uygulanır. 

Düzgün ve pürüzsüz bir yüzey görünümü elde etmek için yapılması gereken sıvayı ince bir tabaka şeklinde yaymaktır. Sıvanın uygulanmasından sonra kurumasını sağlamak için belirli bir süre beklenmelidir. Bu sürenin ne kadar olacağı çoğunlukla kullanılan sıva malzemesinin kullanım talimatlarında belirtilir. Kuruyan sıvanın yüzeyinde ortaya çıkan pürüzleri gidermek için sıva filesi kullanılabilir. Sıva filesinin sahip olduğu ince ve sık dokunmuş ağ yapısı, yüzeyde bulunan pürüzlerin düzleştirilmesine yardımcı olur.

Alçı sıva filesi genellikle farklı yüzeylere uygulama yapmadan önce ya da yüzeyi sağlamlaştırıp pürüzsüzleştirme amacıyla iç ve dış cephelerde kullanılır. Fileli alçı mantolama işlemi sırasında ilk olarak dış cephelere mantolama levhaları, daha sonra mantolama harcı uygulanır. Böylece mantolama levhalarıyla dekoratif sıva arasında tutunma yüzü oluşturulabilir. İç cephelerde tahribata uğrayan alanlardaki ya da eski binalardaki derin pütürlü duvarların düzeltilmesi için saten sıvadan önce kullanılabilir.

Turuncu renkli sıva filesi genellikle turuncu file olarak bilinir. Turuncu file hem iç cephe hem dış cephe ısı yalıtımı mantolama sistemlerinde kullanıma yönelik olarak tasarlanmıştır. İç cephelerde alçı sıva ve kaba sıva uygulamalarında kullanıldığı gibi zemin şap sıva uygulamalarında taşıyıcı donatı olarak kullanılması da gündeme gelebilir.

Ürün Kategorileri

Blog

İletişim

Open chat
Hello 👋
Can we help you?