Sıva Filesi

Mantolama başta olmak üzere uygulanan çok çeşitli işlemlerin ömrünü uzatan sıva filesi, son zamanlarda sıklıkla kullanılan sıva donatı elemanlarından biridir. Sıva filesi kullanım alanının özelliklerine uygun olarak seçildiği ve kaliteli işçilikle uygulandığı takdirde, ısı yalıtımının da aralarında yer aldığı birçok konuda önemli avantajlar sağlar. Sıva filesi nedir? Nerelerde kullanılır? ve kullanım alanı son derece geniş olan sıva filesiyle ilgili merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Sıva filesi, yapılarda dış cephe levhalarının üzerinde bulunan sıvanın dayanıklılığını artırma amacıyla kullanılır. Çatlamayı önleyen sıva filesi, yalıtım gereksinimi bulunan her tür yapının iç ve dış cephelerinde taşıyıcı malzeme olarak sıklıkla kullanılır. Diğer yandan alkali, sıvaların içeriğinde bulunan malzemelerden biridir. Bu nedenle, sıva fileleri alkaliye dayanıklı bir yapıya sahip ve gerekli korumayı sağlayabilecek özellikte olmalıdır. 

Sıva filesi, mantolama uygulamalarında kullanılmakta olup birçok avantaj sağlar. Bu nedenle mantolama uygulamaları kapsamında olmazsa olmaz sıva donatı elemanlarından biri olma özelliğine sahiptir. Diğer yandan, sıva filesi kullanımından optimum fayda sağlanması için kaliteli ve doğru ürünleri seçme konusunda gereken özen gösterilmelidir. 

Sıva Filesi İle Mantolama İşlemlerinin Kalitesini Artırmak Mümkün

Sıva filesi dış cephede kullanılan ve çimentonun hareketlerine karşı dayanıklılığıyla öne çıkan bir filedir. Bu sayede dış cephe sıvasının çatlamasını önler. Sıva fileleri etkili bir yalıtım sağlamak için hem iç cephede hem dış cephede kullanılabilir. Sıva filesinin zeminde ve tavanda kullanılması aynı zamanda sıcak ve soğuk iklim koşullarına karşı termal izolasyon sağlama amacıyla tercih edilebilir.

Sıva filelerinin farklı gramajlarda üretilmiş türleri bulunur. Sıva filesi gramajları 40 gramdan başlamakla birlikte gözeneklerinin ve ağırlıklarının farklı olması da mümkündür. İç ve dış cephe sıvalarında yalıtımı sağlamak, çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşabilecek çatlakları önlemek ya da var olan çatlakları tamir etmek için farklı özelliklere sahip sıva fileleri kullanılabilir. Cam mozaik, mermer işlemelerinde taşıyıcı donatı olarak, aynı zamanda epoksi zeminlerin kaplamasında destek olarak sıva filesi kullanılması fayda sağlayabilir. Yapısal özellikleri gereği sıva fileleri kullanıldıkları alanda bir katman oluşturur, bu sayede yapıların dayanıklılığını artırırlar.

Sıva Filesi Uzman Profesyoneller Tarafından Uygulanmalıdır

Sıva filesinin kullanılacağı durumlarda öncelikle ilk kat sıva, 3×3 mm dişli taraklı çelik mala ile ~2,5 mm homojen kalınlığa sahip olacak şekilde düzeltilir. Bu sayede filenin hafifçe sıvaya gömülmesi sağlanır. Alkali dayanım özelliğine sahip olduğundan emin olunan sıva filesi, ilk kat sıvanın içine hafifçe gömülmesinin yanı sıra düşey ve yatay ek bölgelerinde 10 cm ek bindirme bulunacak şekilde uygulanmalıdır.

Kapı ya da pencere kenarı gibi cephelerin zayıf bölgeleri olarak kabul edilen bölgelerde, ek olarak ilk kat sıvanın içine takviye file koyulması ve zayıf kenarların güçlendirilmesi fayda sağlayabilir. 

Uygulanan ilk kat sıva bünyesinde barındırdığı suyu hafifçe çektikten ancak tam olarak kurumadan önce ikinci kat sıva yapılır. İlk kat sıvanın hafifçe suyunu atmasını beklemenin temel nedeni, ikinci kat sıva işlemi sırasında donatı filesinin yerinden oynamamasını ya da ilk kat sıvanının içine gömülmemesini sağlamaktır. Tabii bu arada havanın durumu da göz önünde bulundurulmalıdır. 

İkinci kat sıva, çelik malanın kullanılmasıyla yüzey tamamen pürüzsüz bir hal alıncaya ve mala izi kalmayıncaya kadar düzeltilir. Böylece sıva imalatı üzerine yapılacak olan dekoratif sıva ya da grenli boya gibi uygulamalarda dalga izi olarak da bilinen, istenmeyen bir iz çıkması önlenebilir. Eğer rüzgarın ya da sıcaklığın etkisiyle hızlı su kaybı oluşursa, sıvanın suyla kürlenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Sıva Filesi Geniş Kullanım Alanına Sahiptir

Son yılların giderek popüler hale gelen taşıyıcı donatı malzemeleri arasında yer alan sıva filesi; yüksek alkali dayanımıyla dikkat çeken fiber cam elyaf iplik haline getirilip dokunduktan sonra tutkal reçineyle kaplanıp, renklendirilerek elde edilir. Yalıtım uygulaması yapılan yapıların iç ve dış cepheleri, sıva filesi kullanımına en çok rastlanılan alanlar olarak karşımıza çıkar.

Zemin ve tavan yalıtımı uygulamaları sırasında hem sıcak hem soğuk iklim şartlarına karşı koruma sağlamak için taşıyıcı malzeme olarak sıva filesi kullanılır. Yapılarda özellikle mantolama ısı yalıtımı yapılırken, sıva taşıyıcı donatısı olarak görev yapan sıva filesi kullanım alanının ihtiyaçlarını en iyi karşılayacak şekilde seçilmelidir. Sıva harçları alkali içerdiği için sıva filesi alkaliye diğer bir deyişle sıvaya karşı yüksek dayanıklılığa sahip olmalıdır. Bunun için sıva filesi üretiminde, yüksek mukavemete sahip saf cam elyafı kullanılmalıdır.

Sıva Filesi Ne İşe Yarar?

Sıva filesi, sıva taşıyıcısı donatısı olarak kullanılmakta ve duvar uygulamalarının ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmektedir. Özellikle mantolama işlemleri sırasında kullanılan sıva filesi aynı zamanda pek çok farklı alanda da kullanılması söz konusudur. Fiberglass liflerinden dokunan gözenekli filelerin ısıyla stabil hale getirilmesi sonucu elde edilen sıva filesi mantolama filesi ya da alçı filesi isimleriyle de anılır. 

Sıva filesi, başta ısı yalıtımı olmak üzere su yalıtımı ve çok çeşitli alanlarda aktif bir şekilde kullanılır. Sıvama harcı kullanılan tüm alanlarda sıva filesi kullanımı söz konusu olabilir. Duvarda oluşması olası çatlakları önlemeye yardımcı olan sıva filesi kullanımıyla, duvar uygulamaları yapılırken ortaya çıkması olası olumsuzluklar bertaraf edilebilir. Bu tür istenmeyen durumları önlemek için sıva filesi uygulamaları sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Dikkatli uygulama yapılmaması ya da kullanım alanının özelliklerine uygun, kaliteli malzeme kullanılmaması halinde duvar üzerinde çatlaklar ve kırıklar oluşabilir, bunlardan sızıntılar meydana gelebilir.

Bir mantolama ürünü olarak sıva filesinin son derece yaygın bir kullanım alanı vardır. Isı yalıtımı ve su yalıtımı gibi alanlarda aktif bir sıva donatı elemanı olarak kullanılan sıva filesi, duvar uygulamalarının ömrünü uzatma konusunda son derece etkileyici bir performans sergiler.

Sıva filesi, duvarlarda oluşabilecek çatlakları önlemek için sıva harcının kullanıldığı tüm sektörlerde kullanılabilir. Duvarlarda meydana gelmesi olası çatlakları önlemeye yardımcı olan sıva filesi, tüm bu faydalarının yanı sıra yabancı maddelerin duvardan içeri girmesini de engeller. Bunu sağlamak için sıvanın iç kısmına mutlaka sıva filesi koyulmalıdır. Sıva filesi kullanılmadığı durumlarda, duvarda kılcal ya da geniş çaplı çatlaklar oluşması riski artacaktır.

Sıva Filesi Nasıl Kullanılır?

Sıva filesi, yapıların en üst katından başlamak kaydıyla tüm binaya uygulanır. Yalıtım sıvalarının cepheye uygulanmasından sonra sıvanın tamamen kuruması beklenmeden, donatı filesi hemen üzerine yerleştirilmelidir. Fileler malayla sıvanın içine gömülür. Bu aşamada filelerin yüzeye yakın olmadığından emin olmak gerekir. Mantolama filesi, cephelerdeki kapı ya da pencere kenarı gibi zayıf kısımlara ek takviye sağlama amacıyla da kullanılabilir.

Isı yalıtım uygulamalarında mantolama filesi olarak kullanımı tercih edilen ürünler, cephelerde çoğunlukla 160 ila 165 gram ağırlığında olacak şekilde kullanılır. Su izolasyon uygulamalarında kullanılacak sıva filesi çoğunlukla 40, 45, 50 ya da 60 gram olarak tercih edilir. Gözenek aralıklarının dar olması konusunda dikkatli olunması gereken sıva fileleri, doğru kullanılması halinde mevcut cephelerdeki çatlakları önemli ölçüde önlemeyi başarır.

Ürün Kategorileri

Blog

İletişim

Open chat
Hello 👋
Can we help you?